2022 Water Distribution Training Event Outline

Introduction and M&C Department Updates 6:30am-7:30am

- Tap Separation 7:30am-8am 30 min
- Stake Reading Training 8am-9am 1 hr Guest Trainer: Dana Gritz, Surveyor Group

Break 9am-9:30am

- Header Services 9:30am-10am 30 min
- Thrust Restraint 10am-10:30am 30 min
- Valve Exercising 10:30am-11am 30 min

Lunch (provided) 11am-12pm

- Flushing 12pm-12:30pm 30 min
- Closed Valves 12:30pm-1pm 30 min
- Q&A/Additional Topics 1pm-2pm 1 hr

Instructor Charles Smith will review standard procedures for topics listed above, using Powerpoint presentation and relevant equipment and tools to perform demonstration of task, such as demo pipe sections, hand tools, excavation shoring parts, etc. Training will also go over best practices during demonstration and review updates on new department equipment. Dana Gritz will be a guest trainer, hosting the topic of stake reading from 8-9am. Lunch will be provided for attendees.